Purimowe „Uszy Hamana”
A oto przepis na klasyczne purimowe „uszy Hamana” z makiem, który przetłumaczyliśmy dla Was.
Mamy wielką nadzieję, że ktoś podejmie wyzwanie
Hebrajski oryginał znajduje na izraelskim portalu kulinarnym Ha-Szulchan.
Oznej Haman – Uszy Hamana
Ciasto:
420 g mąki (3 szklanki), 200 g miękkiego masła o temperaturze pokojowej, 120 g (1 szklanka) cukru pudru, 1 jajko rozmiaru L, 1 żółtko, 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
120 ml (pół szklanki) mleka, 25 g masła, 1 łyżeczka miodu, 150 g (3/4 szklanki) cukru, ½ szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych, 130 g (1 ½ szklanki) świeżo zmielonego maku, ½ skórki otartej z cytryny, 1 białko.
Podgrzewamy mleko z masłem, miodem i cukrem w małym garnuszku do momentu, aż cukier się rozpuści, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz, dodajemy orzechy i mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy garnek z gazu, dodajemy mak i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy białko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto:
Mieszamy wszystkie składniki i miksujemy 2-3 minuty na średnich obrotach do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy dwie blachy papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na płat grubości ½ cm i wykrawamy krążki o średnicy 8 cm. Pośrodku każdego krążka kładziemy łyżeczkę nadzienia i sklejamy tak, by powstał trójkąt z niewielkim otworem. Układamy na blasze w odległości 2 cm od siebie. Pieczemy 15 minut aż ciasto stanie się złociste. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.